Rijschool Jack Kollard - Praktijk Auto

Praktijk examen auto


Hoe vraag je een tussentijdse toets of praktijkexamen aan en waarom heb je hierbij DigiD nodig?
Een tussentijdse toets of praktijkexamen wordt door de rijschool voor je aangevraagd zodra je dit met je rijinstructeur hebt overlegd. Er kan rekening gehouden worden met de dagen en/of tijden waarop je geen examen kunt doen. Die aanvraag gaat volledig via de computer. Je moet de rijschool wel eerst machtigen met DigiD om een examen te kunnen aanvragen, hierbij heb je het CBR registratienummer nodig van onze rijschool, dit is: 3347F7. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd.
Een tussentijdse toets of examen dat ingepland is bij het CBR kan niet meer geannuleerd worden. Geef dus vooraf goed door wanneer je absoluut NIET beschikbaar bent voor een toets of examen!

Hoe krijg je bericht over je tussentijdse toets of examen?
Als de rijschool een tussentijdse toets of praktijkexamen voor je heeft ingepland, krijg je hiervan bericht via de e-mail. Als je tenminste het e-mailadres hebt ingevuld bij "Rijschool machtigen", anders ontvang je dit via de rijschool. Je ontvangt dan een oproep voor je tussentijdse toets of examen, een Eigen Verklaring en een zelfreflectieformulier.

De Eigen Verklaring?
De eigen verklaring vul je al voor de rijopleiding in, deze krijg je van mij. Natuurlijk is het belangrijk om eerst de Eigen Verklaring goed door te lezen om te kijken of je alle vragen met "Nee" kunt beantwoorden. Kun je al de vragen met "Nee" beantwoorden? Dan zal de Eigen Verklaring door de rijschool digitaal naar het CBR worden verzonden en zal je deze tijdens het praktijkexamen moeten ondertekenen.

Heb je 1 of meerdere vragen met "Ja" moeten beantwoorden, dan zul je een papieren Eigen Verklaring moeten invullen waarop ook een aantekening van een arts moet staan. In dit geval moet je dit direct aan de rijschool melden omdat er anders grote vertraging kan ontstaan bij het aanvragen van het examen. De rijschool zal deze papieren Eigen Verklaring opsturen naar het CBR.

Wat allemaal meenemen naar het praktijkexamen?
  -  geldig legitimatiebewijs
  -  theoriecertificaat
  -  eigen verklaring
  -  oproepkaart
  -  zelfreflectie formulier

Wat kun je verwachten tijdens het praktijkexamen, voordat je in de auto stapt?
Nadat je bent opgeroepen in de wachtruimte van het CBR voor het praktijkexamen, begint het dan echt. Je neemt plaats tegenover de examinator. Hier laat je een geldig legitimatiebewijs zien zodat de examinator deze kan controleren. Tevens overhandig je het zelfreflectieformulier en onderteken je de eigen verklaring. Daarna legt de examinator in het kort uit wat hij van je verwacht. Hierna loop je samen naar de auto, je eigen lesauto, waarbij er eerst een ogentest wordt gedaan. Op 25 meter afstand zal je een kenteken van een stilstaande auto moeten kunnen lezen. Ik als rijinstructeur ga mee met het examen. Soms is dat niet mogelijk, omdat dan een examinator in opleiding meegaat en deze dan voorrang krijgt.
Vervolgens worden er enkele vragen gesteld over de auto. Dit kan gaan over de banden, de controlepunten onder de motorkap of over de schakelaars en meters op het dashboard. Soms controleert de examinator de verlichting van de auto, je moet dan de verlichting, de richtingaanwijzers en de remlichten even aan en uit zetten.

Wat kun je verwachten tijdens het praktijkexamen, het rijden zelf?
Daarna begint het rijden! Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt autorijden, dus zelf letten op de borden, zelf bepalen wanneer je inhaalt, de voorrangsregels toepassen, enz.

Een gedeelte van de rit ( 10 tot 15 minuten ) moet je zelfstandig rijden, dus zonder aanwijzingen van de examinator. Dit kan door:
  -  van of naar een bekend punt rijden
  -  met behulp van het navigatiesysteem te rijden
  -  of door het krijgen van 3 tot 5 opdrachten ( clusters)

Welke bijzondere manoeuvres kun je verwachten?
Tijdens je examenrit krijg je twee bijzondere manoeuvres:
  -  je kunt een keeropdracht krijgen: je keert de auto dan op eigen inzicht, hoe je dit doet mag je zelf bepalen
  -  je kunt een parkeeropdracht krijgen: je parkeert de auto dan op eigen inzicht, bijvoorbeeld in een parkeervak of achteruit file parkeren
  -  je kunt een stopdracht krijgen: je brengt dan de auto tot stilstand achter een geparkeerde auto en rijdt vervolgens weer weg, zonder achteruit te hoeven rijden
  -  je kunt een hellingproef krijgen: je stopt dan op een helling om vervolgens weg te rijden zonder achteruit te rollen

Situatiebevraging?
Na een situatie, bijvoorbeeld een kruising, laat de examinator je stoppen om enige vragen te stellen over deze situatie.

Geslaagd en je rijbewijs aanvragen?
De uitslag hoor je direct na het examen in het examencentrum. Als je bent geslaagd dan bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met je om te kijken of dit een beetje overeenkomt met de werkelijkheid.

In je woonplaats bij het gemeentehuis kun je het rijbewijs aanvragen. Niet vergeten een pasfoto en je legitimatiebewijs mee te nemen! Dit gaat ongeveer een week duren en die tijd mag je nog niet rijden.
2toDrive leerlingen moet er wel aan denken dat hun coaches zich geregistreerd hebben en vervolgens zijn/haar begeleiderspas heeft aangevraagd!!
Tot je 18de jaar rijden onder begeleiding van de opgegeven coaches verplicht!!

Niet geslaagd?
Als je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen er onvoldoende waren en het zelfreflectieformulier zal met je worden doorgenomen.


Rijschool Jack Kollard - Raadhuisstraat 72 6129 CE Berg aan de Maas - Urmond
KvK nummer: 56441304 - CBR registratienummer: 3347F7 - Bankgegevens KNAB: NL61 KNAB 0413 8975 16