Rijschool Jack Kollard - Faalangst

Faalangst en N.O.R. examen

DE MENS LIJDT HET MEEST
VAN HET LIJDEN DAT HIJ VREEST!

Wat is faalangst en wat is een faalangstexamen?

Bang om te zakken voor het praktijk-examen bij het CBR? Ben je vaker gezakt en denk je dat de angst een negatieve invloed had op het resultaat van je examen? Dan kan het zijn dat faalangst er voor zorgt dat je zakt voor je praktijk-examen. Faalangst is de angst om te falen of de angst om aan de verwachtingen die anderen van je hebben niet te kunnen voldoen. In dit artikel lees je meer over hoe je faalangst kunt herkennen en wat je hiertegen kunt doen als je wilt slagen voor je examen.

Het CBR erkent het probleem van faalangst omdat relatief veel mensen van deze angst last hebben. Om dit probleem op te lossen, hebben ze het ‘faalangstexamen’ in het leven geroepen. Dit is begonnen als proef en het heeft goede resultaten opgeleverd. Zo hebben mensen die last hebben van faalangst met dit speciale examen een realistischer eindresultaat omdat de factor angst om te falen minder meespeelde tijdens het maken van het examen.

Van dit faalangstexamen kan iedereen gebruik maken die denkt hiervoor in aanmerking te komen. Dus als je het vermoeden hebt dat je een grote, ongezonde of extreme angst hebt tijdens het maken van het examen, dan is het faalangstexamen wellicht wat voor jou.

De angst die je hebt voor het praktijk-examen, komt hoogstwaarschijnlijk niet uit de lucht vallen en is al een tijd voordat je het examen moest doen begonnen. Misschien heb je sowieso al angst bij het maken van toetsen, tentamens of opdrachten. Deze angst neem je dan mee naar het beginnen met het halen van je rijbewijs. Het is belangrijk om je vanaf het begin hier al bewust van te zijn en dit te bespreken met mij als jouw instructeur die je naar je rijbewijs begeleidt. Wees hier dus openhartig over en bespreek het, dan kunnen we snel kijken wat we er samen aan kunnen doen om jouw angst te verminderen.

Een faalangstexamen duurt langer dan een normaal examen en duurt in totaal 80 minuten. Het bijzondere er aan is dat je start met een intakegesprek. In dit gesprek bespreek je je angsten en zorg je ervoor dat je rustig met het examen kunt beginnen.Wat is een N.O.R. examen? (Nader Onderzoek Rijvaardigheid)

Het Nader Onderzoek Rijvaardigheid is een speciaal examen van het CBR.
Als iemand binnen vijf jaar viermaal gezakt is voor het rijexamen van het CBR, dan dient men daarna af te rijden via een 'Nader Onderzoek Rijvaardigheid'. Men blijft net zo lang het Nader Onderzoek rijden tot het rijbewijs behaald is, tenzij men gedurende 5 jaar geen examens rijdt, dan vervalt men weer tot een regulier praktijkexamen. Er wordt van uitgegaan dat elke kandidaat binnen 4 keer zijn rijexamen moet kunnen halen, lukt dat niet, dan zou het bijvoorbeeld met faalangst of onzekerheid te maken kunnen hebben. Daarom wordt er tijdens het Nader Onderzoek speciaal aandacht aan dergelijke zaken geschonken. Zo is de plaats waar het examen begint in een rustige omgeving. Ook geeft de examinator tevoren tips en stelt theoretische vragen. Tijdens het examen geeft de examinator ook uitleg en tips, tevens kan er tussendoor een pauze/time out ingevoegd worden, indien men dat zelf aangeeft.

Het is niet zo, dat men bij een faalangstexamen of een Nader Onderzoek Rijvaardigheid makkelijker slaagt dan bij een regulier rijexamen. Het is alleen dat bij een Nader Onderzoek of faalangstexamen geprobeerd wordt wat onzekerheid bij de kandidaat weg te nemen, waardoor de kans op succes toeneemt.

Het faalangst of N.O.R. examen is duurder dan het reguliere examen.(zie tarieven)

Rijschool Jack Kollard - Raadhuisstraat 72 6129 CE Berg aan de Maas - Urmond
KvK nummer: 56441304 - CBR registratienummer: 3347F7 - Bankgegevens KNAB: NL61 KNAB 0413 8975 16